Helsfyr Underground Station

← Back to Porfolio

← Back to Porfolio

Helsfyr Underground Station

Helsfyr is one of the primary transport and commercial hubs in Oslo. The underground station dates back to 1966. Due to population growth, increased commercial activity in the area and general wear and tear, the station owner, Sporveien Oslo AS approached four design teams to develop concept proposals for upgrades to the station that would visually enhance the space and help visitor flow through the space.

Light Bureau worked alongside architects and landscape architects Pir II to develop a scheme where the combined strategic use of contrast in finishes, light and shapes help explain the space, aid circulation and create an intuitively navigable and visually legible space.

By actively contrasting a base dark grey/blue paint finish with light grey stone and white tiles, attention is directed towards the brighter objects. Lighting within the space is indirect and reflected back from the brighter surfaces. A simple language of linear and circular light sources denotes the direction of pedestrian flow – linear sources are used in the access ramps and corridors, whilst bespoke circular pendants are designed for the platform. The light source itself is concealed in all cases. Indirect lighting is used to create a high level of glare free vertical light that aids facial recognition throughout the station.

Project type: Concept Proposal
Client: Sporveien Oslo AS
Architect: Pir II
Landscape Architect: Pir II